GRAMMIKOS HOUSING DEVELOPMENT IN MAROUSI

HOTELS & RESIDENCES

OVERVIEW

Following Jade Residences development in the southern suburbs of Athens, Grammikos Group re-commissioned A&M to deliver its new upscale residential complex of 3 buildings, this time in the northern suburbs of Athens and the area of Marousi. With a proposal based on design principles respecting the suburban characteristics of the area, the sustainability and the location’s proximity to the intense greenfield area next to the Chalandri stream. The design resulted in 20 apartments, having as its main objective the creation of a residential complex that will become a landmark for the wider region while it contributes to the area’s nature and harmony continuation.

Since the plot is covering almost the entire block, the design proposal could not but faithfully abide the fundamental urban environmental design principles. The placement of three building volumes creating a clear façade towards the main street of “Ethnarchou Makariou”, is allowing extended planting and offers visual & acoustic comfort along with a balanced microclimate to its residents.

The complex consists of 20 apartments ranging from 70 sq. m. to 130 sq. m. providing a plethora of typologies. 5 types of luxury apartments, ground floor apartments with private garden and swimming pool, apartments that extend on a single level and mezzanine apartments that extend on two levels amongst other apartment categories. The apartment layout is inspired by the human scale with their arrangement reminiscing of a volume game playfully protruding or penetrating the frame of the building’s façade. This way, a multi-layer façade view is presented, while its zoning allows for a clean optical interpretation creating adequate shading during the summer period and at the same time letting plenty of natural light to enter the building during the winter.

The balconies form a complex system of passable surfaces that are directly connected to the interior areas and framed by a system of vertical and horizontal hanging planters providing privacy towards the main street of Ethnarhou Makariou. Communal spaces such as the gym located on the planted terraced floor and the swimming pool on the ground floor’s garden offer a network of green spaces for the exclusive use of residents and visitors, upgrading the complex as a whole.

GALLERY

OTHER PROJECTS